Mielőtt belevágnánk a kacsamell sűrű irdalásába, s gyúrnánk a lisztet nagyon rámenősen a tojásokkal, szeretnék rendhagyó módon pár szót ejteni a valentin napra kiválasztott fűszerem egzotikus hátteréről.
Története :
Ez a fűszernövény Kínában, Ázsiában, Délkelet – Ázsiában már Kr.e. 3000 éve is rendkívül fontos szerepet tölthetett be elődeink körében.
Ekkoriban ugyanis, Shen Nong a legendás kínai császár összeállított egy füvészkönyvet, amelyben isteníti a gyömbért és így írt róla: „megszünteti a testszagot és összehozza a testet a lélek birodalmával.” Ő volt az, aki saját magán próbált ki számos gyógynövényt, tehát feltételezhetjük, megalapozottak lehetnek fennmaradt írásai.
Konfícius, Kína egyik legjelentősebb filozófusának a Kr. e. 500-as évek táján készült könyvében számos egészségre gyakorolt jótékony hatásáról olvashatunk a gyömbérről.
A középkor hajnalán talán vágyfokozó, melegítő, étvágygerjesztő hatása miatt indult el hódító útjára, vagy mert rendkívüli fűszeres és pikáns zamatot tud adni az ételeknek. Az első olyan keleti fűszerek között tartják számon, amely az egész világon elterjedt, ez a könnyű szállításának köszönhető, hiszen a rizómája agyagedényekben több napig, akár hetekig is tárolható volt.
A XIII. században a híres kalandor és felfedező, Marco Polo több említést is tesz könyvében a gyömbér használatáról.
Idővel Portugáliában is termeszteni kezdték, s a rabszolgákat etették vele a populáció növelése érdekében, ez a jobb haszon módjának tűnt.
De miért is ajánlott nekünk gyömbérrel készíteni az almaszószt? Egyrészt mert nagyon jó harmóniát tud létrehozni a szárnyas és a gyümölcs ízvilága között, nem utolsó sorban pedig mert afrodiziákum hatása, vágykeltő hatása manapság is igazolt. A gumó gondos előkészítése, kanállal történő figyelmes vékony hámozása és fogyasztása után, megemeli a testhőmérsékletet, amely hasonló szintre szökik, mint amekkorára szexuális izgalom hatására is szokott. Egyszóval a fogyasztása immunerősítő hatása mellett az együttlét minőségét is igazoltan javítja.
Akkor hát mindent bele:
Recept:
Szükséges hozzávalók a főételhez 2 főre:
Nudli:
- 250 gr - burgonya kockázva
- 100 gr - liszt
- 1 db - tojás (S es méretű)
- 2 gr - só
- 25 gr - kacsa vagy libazsír a sütéshez (1 ev.k)
Kacsamell:
- 500 gr - kacsamell (ez lehet pecsenyemell kacsa 2 db, vagy hízott 1 db is. )
- só
Gyömbéres Alma chutney:
- 200 gr - alma kockázva (1-2 db)
- 20 gr - kristálycukor (1 ev.k)
- 4 gr - vaníliás cukor (1 kk.)
- 1 gr - só (1 csipetke)
- 100 gr - almalé (lehet bármilyen)
- 200 gr - víz
- 1 rúd - fahéj
- 15 gr - gyömbér tisztítva, kockázva
- 2-3 gr - friss menta apróra vágva (elhagyható)
- ½ db - gránátalma (később a pezsgőkoktélnál is használjuk)
Első lépésként készítsük el az alma chutney-t:
- Cukorból világos karamellt készítünk, fölöntjük vízzel és az almalével, hozzáadjuk a fahéjat, visszaforraljuk felére.
- Fahéjat eltávolítjuk, 3-4 perc alatt puhára pároljuk benne az almakockákat
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apró kockákra vágott gyömbért, kihűtjük
- Ha kihűlt hozzákeverjük a gránátalma szemeket és a mentát
Második lépésként készítsük el a nudlit.
- A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
- Leszűrjük, forrón áttörjük, kihűtjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és összegyúrjuk.
- Vékony ceruza vastagságú hengerekre formázzuk, 2-3 cm es darabokra osztjuk, majd forró lobogó vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és lecsepegtetjük.
- Zsírt fölolvasztjuk, s mikor serceg, arany barnára sütjük benne a nudlikat.
Harmadik lépésként készítsük el a kacsamellet:
- Amilyen vékonyan tudjuk, beirdaljuk a kacsamell bőrét négyzetrács alakzatban.
- Fontos, hogy a húst leszárítsuk, mielőtt a serpenyőbe tennénk.
- Bőrrel lefelé, HIDEG serpenyőben alacsony lángon, zsiradék nélkül szárazon kezdjük a sütést.
- Elegendő zsír sül ki így a bőréből és az alatta található zsírrétegből. 2-3 percig sütjük így, közben sózzuk
- 2-3 percig sütjük a másik oldalán is. Amennyiben nem pecsenye kacsamellet használunk (220-240 gr/db) akkor a hízott mell esetében, ami 1 db (400-500 gr) is lehet, ugyanilyen serpenyőben lévő sütési idő után betesszük 180 C°-os sütőbe 6-7 perce, hogy a közepe is szépen 70 C°-ra érkezzen.
Szükséges hozzávalók a pezsgőkoktélhoz:
- 1 üveg - rosé pezsgő
- 400 - ml almalé
- ½ db - gránátalma
- 20 gr - gyömbér megmosva, karikázva
- 15 db - rózsabimbó
Gyömbéres – rózsás pezsgőkoktél:
Az almalevet felforraljuk a karikázott gyömbérrel, s mikor felforrt levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rózsákat, s lefedve 15 percig állni hagyjuk. Így infúzionáljuk bele a fűszerek zamatát a gyümölcslébe.
Az idő leteltével leszűrjük, s készülhetnek is a koktélok, az én ízlésem szerint ilyen adagolással:
1 dl fűszeres almalé
2 dl pezsgő
pár szem gránátalma a roppanós íz élményéért
Remélem, hogy ez a percek alatt elkészíthető fogás a könnyed itallal minden olvasónak kedvet hozott az alapanyagok beszerzéséhez, mihamarabbi elkészítéséhez, ami természetesen nem csak Valentin napkor készíthető el!
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Gyógytani hatások:
Ahogy már azt régen ismerték, manapság is igazolt számos jótékony hatása a szervezetre nézve a gumós növénynek. Ízét, illatát, s egyben csípősségét a gingerol nevű vegyületnek köszönheti, ezáltal a fűszer nyersen, s szárítva fogyasztva csökkenti az émelygést, a hányingert és az emésztőrendszeri panaszokat. Az ókori Kínában a tengerészek is fogyasztották a tengeri betegség leküzdése érdekében.
Szárítás során a hatóanyaga kicsit megváltozik, pontosabban a gingerol vegyületből zingeron lesz, amitől a fűszer kicsit édeskésebb ízvilágot kap, és a szúrósságából is veszít.
Hőkezelést követően hatóanyaga shogaol-lá alakul, ezzel kicsit növelve az alapvetően is hatékony antioxidáns hatását.
A rizóma nyers állapotban 50 % keményítőt, 2-3 % illóolajat és csersavat is tartalmaz.
Kívülről bedörzsölve idegfájdalmak ellen is javasolt, teája, ami 5-10 perc forralás után fogyasztható, ajánlott meghűlés ellen, vércukorszint szabályozására, gyomorerősítőként és étvágygerjesztőként.
Mivel képes megemelni a test hőmérsékletét fogyókúra idején is használható, ezzel a tulajdonságával segíti a zsírszövetek könnyebb lebontását.
Arra viszont érdemes figyelni, hogy aki epekő vagy véralvadási problémákkal küzd, annak ez esetben ellenjavalt a fűszer orvosi vagy nagyobb mennyiségben történő alkalmazása.
Remélem élvezted az érdekességeket és a recepteket ebben a blogban is, ha még nem nyomtál rá a követésre, akkor most ne felejtsd el! :)
Boldog Valentin Napont Kívánok.
Felhasznált irodalmak:
P. Zsuzsanna, G. Beáta, Sz. Dóra – Fűszerelem, fűszereink egykor és ma
Jan-Öjvind SWAHN – A fűszerek zamatos története
www.magyarkonyhaonline.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.