2016. április 08. 00:00 - Bristyán László

Sült cukkini saláta, percek alatt

„Húsos spagetti, ő… Bolognai spagetti”, vagy a „Hát a pizza”, de ami a legjobban tetszett az a „Tini Nindzsa teknőcök, és a szalámis pizzájuk!”
Ezeket a válaszokat kaptam közeli barátoktól és több ismerősömtől, mikor kérdeztem, mi jut eszükbe, ha ezt a szót hallják: oregánó.

oragano_sali_es_hal_2.jpg



Régebbi nevén, mint szurokfű, kaslók, vadmajoranna avagy balzsamfű, már a teknőcök előtt is létezett. Sokan ma az olasz konyhához kapcsolják, pedig a fűszert már hamarabb is ismerték, mint az ókori rómaiak. Angliában, organy néven terjedt el a középkor idején, s még régebben Görögországban, ami egyesek szerint a bölcsője is.

A mitológia szerint a fűszert Aphrodité hozta le az emberek körébe, s szerette volna fokozni a földön élők körében a boldogságot és az örömöt. Eme története és élőhelye, mely adta a fűszer nevét ami, két szóból tevődik össze, az „oros” mi hegyet, és „ganos” mely örömöt jelent.
Így lett hát, OrosGanos, miből a mai ismert neve ered, az oregano.  
Az ókorban a jószerencse és tisztaság jelképe is volt egyben, a fiatal görög házasok fejére oregánó koszorút tettek, ezzel kívántak nekik hosszú és boldog életet.
Feljegyzések bizonyítják, hogy már Hippokratész is használta fertőtlenítőszerként, és az egyiptomiak is tartósítószerként, akárcsak a kakukkfüvet.

Annyi szent, hogy ha görög tengerpartra, vagy sziklás peremes vidékeire érnénk, akkor biztos belebotlunk egy-két szál friss vadmajorannába, melynek illata bámulatos, és betölti a nap perzselte meleg vidéket. Levelében és virágában 8 % körüli cserzőanyag mellett, megközelítőleg 0,8 % illóolaj – tartalom van, aminek köszönhető a fűszer friss és üde illata.
Ha elragadna minket a vágy, hogy eme illatozó fűszerrel színesítsük konyhánkat, akkor szedjünk belőle bőven. Sok más zöldfűszerrel szemben, a szurokfű szárítva 2-3 szor aktívabb, mint frissen használva. Ettől függetlenül bátran használjuk az oregánót friss állapotában, csupán az ételek fűszerezésénél dobjunk belőle bőven a tálba vagy a lábasba.

Új nevén is ismertetve, mint fekete gyopár, nagyszerűen passzol kolbászokhoz, savas paradicsomos mártásokhoz (említett húsos tészta). Ízesíthetünk vele salátákat, mint az őshazájában élő görögök, akik a híres görögsalátájukat, menta mellett oregánóval is meghintik.
Ha esetleg egy szép tavaszi délután, grillezni támad kedvünk, ne felejtsünk el a sütni kívánt húsok mellé beszerezni oregánót sem, legyen szó akár kecskéről, szárnyasról vagy halról.

Mai receptem egy cukkini saláta hozzávalóit rejti, mely percek alatt elkészíthető, és természetesen szurokfűvel ízesítendő.

 

oregano_fuszer_2.jpg


Sült cukkinisaláta oregánóval és grillezett tengeri süllővel (2 főre).

Hozzávalók:

  • tengeri süllő (300 grammos) 2 db
  • fokhagyma                                 2 gerezd
  • petrezselyem apróra vágva     1 teáskanál
  • extra szűz oliva olaj                  2 evőkanál

Sült saláta:

  • cukkini sárga és zöld                2-2 db közepes
  • paradicsom                                2 db
  • lilahagyma                                 2 kis fej
  • tojás                                             2 db
  • olaj a sütéshez                           2 evőkanál
  • extra szűz oliva olaj                  3 evőkanál
  • oregánó apróra vágva              2 teáskanál
  • petrezselyem apróra vágva     2 teáskanál
  • citrom                                          1 db
  • só, bors                                        ízlés szerint
  • fűszerkömény                             ízlés szerint (késhegynyi)

Vinegrette:

  • krémes mustár (csemege)       2 teáskanál
  • balzsamecet v. vörösborecet   2 teáskanál
  • extra szűz oliva olaj                   6 teáskanál      

Elkészítés:

A frissen vásárolt halat, készíttessük elő, vagy ránk marad a zsigerelés és pikkelyezés folyamata. A tisztítás után, a halacska hasüregébe tegyünk egy citromgerezdet, és irdaljuk be mindkét oldalát pár helyen, ahol vékonyan sózzuk be.

A tojásokat főzzük keményre 5-6 perc alatt jól sózott vízben.
A cukkinit szeleteljük vékonyan hosszanti irányban, a paradicsomot és a hagymát vágjuk cikkekre, majd a főtt tojásokat is.
Fogjunk egy serpenyőt és a sütő olivaolajat, vagy napraforgó olajat öntsük bele. Azért ne az extra szűz oliva olajat használjuk sütésre, mert 121 C°-on ez a zsíradék elég, és füstös, égett íze lesz az ételünknek. Ellenben a napraforgó és sütésre alkalmas oliva olaj teherbírása 180-190 C°, ami nekünk bőven elég lesz.
Közepes lángon tehát pirítsuk meg a cukkinik mindkét oldalát, közben szórjuk meg egy kevés köménnyel, sóval és borssal. Hasonlóképp járjunk el a paradicsom és a lilahagyma esetében is, viszont itt elhagyhatjuk a kömény használatát.
A serpenyőt újra kiolajozva közepes lángon sütjük meg a halacskákat, oldalanként 6-6 perc alatt. Amíg a hal készül, bőven összeütjük a fokhagymás kencét és a salátát mellé.

 

oregano_sali_es_hal_1.jpg


A fokhagymát kevés sóval nagyon apróra daraboljuk, összekeverjük a petrezselyemmel és az extra szűz olajjal. Fokhagyma olaj (Kence) KÉSZ.
A sült zöldségeket, paradicsomot, tojásokat, petrezselymet és oregánót egy keverőtálba tesszük, összekeverjük és jól nyakonöntjük a vinegrettünkkel meg egy fél citrom friss levével.

ÁHÁ, vinegrette: Piszok egyszerű, fogunk egy kis befőttes üveget, vagy zárható 1 dl-es üvegcsét. A mustárt belekanalazzuk, hozzáadjuk az ecetet és az olajat, majd elég határozott mozdulattal jól összerázzuk.  KÉSZ

Lassacskán a halunk is megsült, tányérra helyezzük, megkenjük a fokhagymaolajjal, mellékanalazzuk a salátát és jó étvágyat kívánunk!


Látogassatok meg a következő részben is, ahol grillezett sajtot készítünk és fény derül a vadmajoranna jótékony tulajdonságaira is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spice-chef.blog.hu/api/trackback/id/tr498578242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gránátalmakisasszony 2016.04.08. 16:52:03

Szia Laci!
Gratulálok, nagyon guszta lett! Az a sárga cukkini...

Bristyán László 2016.04.08. 21:31:29

Gratulálunk Lackó ! Most megkóstolnánk ! Anyáék.

Bristyán László 2016.04.11. 23:15:32

Köszönöm a dicsérő szavakat ! Tessék csak kipróbálni a receptet. Nem lesz csalódás :)

József Drahos 2016.04.12. 21:30:29

Gratulálunk Lackó kedvet csinálsz a nem mindennapi fűszerek merészebb használatához!
süti beállítások módosítása