Nincs olyan családtagom, barátom, ismerősöm, aki ne ismerné a francia pirítóst. Gyermekkoromban mi csak melegszenyának hívtuk, és nagyon imádtuk. Cseperedtünk-cseperedtünk, s jöttünk rá arra, hogy ha a kenyeret nem sütőben sütve feltéttel, hanem összeborítva sütjük meg összenyomós melegszendvics sütőben, az már nem is az, hanem francia pirítós. A lényegen nem változtatott, heti rendszerességgel fogyasztottuk a családban.
Ámde, hogy mitől is lesz a mindenki által közismert szendvics még varázslatosabb? Számtalan ízesítővel próbálkozhatunk, még több alapanyaggal és belevalóval, viszont csak egy fűszer fogja megállni a helyét, és ez nem más, mint a kakukkfű.
Mint ahogy már volt róla szó, az előbbi bejegyzésekben is, rengeteg jótékony hatása van, gyógyító erejű fűszer, és ez már a történelem során többször is bebizonyosodott. Aki még esetleg nem használta, bátran nyúljon hozzá, mert az ételekkel is csodákra képes. Zsírosabb húsok sütésénél, nehezebben fogyasztható fogásoknál (mint a lencse, bab, káposzta, gomba) az én repertoáromban, kötelező a használata. Hát még a francia pirítós esetében. Mikor használjuk, csak egyre figyeljünk, hogy ne adagoljunk belőle túlzottan sokat, mert aromája erős, és elnyomhatjuk vele az étel ízét.
Akkor lássuk, mitől is lesz a nevezett összesütött kenyerem annyira fenséges, hogy szenteltem neki egy teljes bejegyzést.
Fontos hozzávalók 2 főre:
- francia pirítós sütő 1 db mindenképpen ajánlott
- friss bagett vagy kenyér 2 fő igényére olyan 40 dkg
- tea vaj 10 dkg
- szendvics sonka 10 dkg
- kakukkfű 3-4 szál
- edami sajt 10 dkg
Amint látjuk, kevés hozzávalóból varázsolunk percek alatt, nagyszerű reggelit.
A vajat kezdés előtt érdemes kivenni a hűtőből, ha átveszi a szobahőmérsékletet, akkor könnyebben kenhető. Hipp-hopp, kettészeljük a bagettet, vagy szeleteljük a kenyeret. Megkenjük a pékárukat a vaj mennyiség felével, ráfektetjük a sonka és a sajtszeleteket, majd a friss kakukkfű leveleit rámorzsoljuk. Befedjük a szendvicseket, majd alul fölül megkenjük vajjal, ezért hagytuk meg a felét a zsiradékunknak. A külseje a vajtól ropogósra sül, színe pedig ínycsiklandozó arany barnára változik.
Nagy szeretettel tudom ajánlani hozzá a balzsamos – olivás salátát, amit még egyszerűbben tudunk elkészíteni. Már minden szupermarket polcán található csomagolt vegyes saláta mix. Amennyiben jó ropogósak és frissek a dobozba zárt levelek, ne habozzunk, tegyük a kosárba.
Hozzávalók 2 főre:
- saláta mix 1 doboz (200 gramm)
- extra szűz oliva olaj ízlés szerint
- balzsamecet ízlés szerint
- citrom 1 db bőven elég :)
Odahaza mossuk át a salátánkat, rengeteg szennyeződés telepedik rá, míg a konyhánkba ér. Ameddig a szendvicsek készülnek, szárítsuk meg egy konyharuhán a friss leveleket. Tányérra halmozva, balzsamecettel és extra szűz oliva olajjal locsolva fogyasszuk a szendvics mellé.
Jó étvágyat a reggelihez.
Várlak titeket a következő részben, ahol egy idény zöldséggel ismerkedhettek meg, természetesen mellékelt recepttel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.